Latest Advanced SEO Interview Questions and Answers 2016

Posted In Digital Marketing Tips - By Saravanan On Saturday, September 3rd, 2016 With 0 Comments

If the interviewer does not have any stuff about SEO, then he’ll be asking very general questions. Like a candidate, when we result in the interviewer understand some fundamental points of SEO then your interview is going to be effective.

Within my SEO career, I’ve attended many interviews and a few were left with comedies. Lately I attended a job interview from the pure Online marketing clients are the special the one that I acquired an understanding that’s an SEO interview. Even while an interviewer within my present company I haven’t considered asking such questions. Really I loved the job interview perfectly and would like to share the questions requested by interviewer and solutions from the side.

1) Can you tell me your own definition for SEO?

Yes sure, SEO is the collection of strategies that we are following to get visitors to our website from search engines via organic search results. (But almost similar)

2) What’s your idea about page rank and how it’s calculated?

Let me first tell about the calculation behind that. Google says that page rank calculation formula is having more than 2 lakh variables. I am sure that following things are the main factor,

1) Internal Back Links
2) External Back Links
3) Domain Age

Apart from this, number of visits, bounce rate, CTR etc may be a factor in calculating the page rank. Page rank is just a metric from Google which defines the quality of the page. Moreover we do have many other targets like keyword position, quality traffic and conversions. In my vision, I am having very least importance to page rank. But I am crazy about getting full green PR tool bar for my blog.

3) I want to change the domain name of well ranked website in SERP. Is it possible to retain the same keyword positions?

Yes, definitely we can. Just 301 redirecting the corresponding old URLs to the new URLs. In initial after we did this, we may experience a drop in rankings. Once our new URLs got indexed, we can expect a same position that we had earlier.

4) Can you name the SEO blogs that you regularly read?

1) Search Engine journal
2) Search Engine Land
3) SEOMOZ
4) SEOSmarty
5) Jimboykins

5) What SEO tools do you regularly use?

1) Google Adwords Tool to find keywords suggestions and search count
2) IP Blacklist tool
3) Server Header checker

6) How can you rate you out of 10 in the following areas On-Page Optimization, Off-Page Optimization, Photoshop, and Coding (PHP)

On-Page Optimization – 09
Off-Page Optimization – 08
Designing – 06
Coding (PHP) – 03

7) How can you optimize a website having 2 lakh pages?

Following are the special additional SEO stuffs that we have to implement for dynamic website.

1) Generation of dynamic title & description
2) Dynamic XML Sitemap generation
3) Good Internal link structure (Normal)

8 ) Have you attended any search related conferences?

Yes, I have attended one conference named “search Camp 2008″ held at Chennai (India). I had a wonderful time there by sharing the SEO ideas with many webmasters.

9) What’s special in XML Sitemap and where do you submit that?

That is a file which list all the pages of website in XML format designed for SE’s. Here we can give the crawlable frequency and also we can define the priority of all the web pages (1.0, 08. 065 etc). This can be submitted in Google Webmaster tools.

10) What areas do you think are currently the most important in organically ranking a site for a particular keyword?

1) Keyword in anchor text of external & internal back links
2) Internal link structure
3) Keyword density in content, title, description, alt tags, h1 tag etc

These are the questions that I enjoyed. Also there is some other which I think as usual questions. 8)

Read More About SEO Question : Answer are given below..

My SEO interview question and answers helps you to Cracking the interviewers questions very easily and very confidentially.Read them and prepare for your seo interview.

Q1. Tell me something about yourself ?

Ans. You should tell him very confidentially about yourself your strength and your Aim.

Q2. What you know about SEO ?

Ans.It is process of getting traffic from free and paid listing on the search engine like.

  • google
  • yahoo
  • bing

Q3. How to get top position in SEO ?

Ans. With the help of two factors we get top position in Search Engine

  1. A) ON PAGE OPTIMIZATION

B)OFF PAGE OPTIMIZATION

Q4. What do you know about ON Page Optimization ?

Ans. Where we need to work on On page of our site and we can make changes on title tag, meta tag,site structure and site content, links and keyword.And On page optimization we need to work also on logical factors.
Q5. What do you know about Off Page Optimization ?

Ans.Off page optimization means we can work on important factors like directory submission,link building,social media and fresh content.And Off page optimization we don’t need to work on logical abilities.

Q6. Do you know about latest update in SEO ?

Ans.Yes Sir i know about latest updates in SEO

1) Panda

2) penguin

Q7. What is the latest  Panda update ?                                                               

Ans. The Panda  is for improve the search result in Google.The latest panda version is 2.5.3 . All the focus was transformed on the user and now quality content , proper design, proper speed, proper use of images and videos, content to ad  ratio all mattered more after the Panda update.                                                                          

Q8. What do you know about latest update in penguin ?

Ans. In the September 5 the Google penguin 3 has updated. Mutt cutts says it is the new data refresh. 0.3% english language has effected. Penguin is the code name of the google algorithm. It is first arrived the April 24 2012. It’s goal is decreasing the ranking of the website that violate the Google Webmaster guidelines. This guidelines are violated by using black ghat SEO techniques like keyword stuffing, cloaking etc. Lots of duplicate sites are effected by this update. When it first arrived 3.1% search query has effected. But now only 0.3% has effected. Still it is very much dangerous for the SEO. I think best technique is that only directory submission can help you. It can overcome some damage of your site. But after all it’s very bad news for the world of SEO

Q9. Who is Matt cutts ?

Ans. Matt cutt is the head of Google web spam team.

Q10. What is keyword stemming ? 

Ans. keyword stemming is the process of finding out the root word from the  search query..

Q11.What is keyword density ?

Ans. Keyword density make your content stand out in crowd.

Here is important formula of keyword density

 total no of keyword             *100

total no of words in your artical
Q12. What are webmastertools ?

Ans. Webmaster tools is free service by google where we can check all the details like indexing data,daily user, stats ,search query,CTR and XML sitemap.

Q13. Which  Important factors makes ON Page Optimization better ?   

Ans. In On Page Optimization there are some important factors like

  1. Title Tag
  2. Meta tag
  3. Keyword
  4. Sitemap
  5. Images
  6. Internal linking
  7. Bread crimp.

Q14. Which  Important factors makes Off Page Optimization better ?

Ans. In Off Page Optimization there are some important factors like

  1. Directory Submission
  2. Artical Submission
  3. Press Release
  4. Blog Writing/posting/creation
  5. Classified Submission
  6. Social  Media

Q15. What is google Sandbox ?

Ans. Google sandbox is an imaginary area where less authoritative and new sites taking place while they are popular and authorized on the web.

Q16. What is LSI ?

Ans. LSI stands for latent semantic indexing.It is data retrieval technique.

Q17. How many characters limits in Title tag ? 

Ans. In title tag approx 70 characters we can add.

<title>primary keyword(70 char)</title>

Q18. How many types of Meta Tags and their characters limits ?

Ans. 2 types meta tags in Seo

  1. Description Meta tag (150 characters limits)
  2. Keyword Meta tag (200 characters limits)

Q19. What Seo tools do you use ?

Ans. Google webmaster tools, Google analytic,keyword research,Alexa,open site explorer.

Q20. How many SEO techniques do you know ?

Ans. 1)Black hat seo

2)White hat seo

3)Gray hat seo

Q21. What is Black Hat Seo ? And how many techniques used in it ?                                                    

Ans. Black hat seo is technique in which we use duplicate issues like content,photos, video,hidden links,keyword stuffing doorway pages and many other.It is not good for our site because when Google starts its crawling it considered the site is full of duplicate issues and he penalized the site minimum +30 Google page ranking

                                           Black hat techniques

  • hidden link
  • keyword stuffing
  • doorway pages
  • incorrect keyword
  • link farming
  • mirror side

Note:- For Best seo this technique is not good avoid this technique..

Q22. What is White Hat Seo ? And how many techniques used in it ? 

Ans. White hat seo is a technique in which we used fresh,good contents in our site.Never used any kind of duplicate contents in it.It is the best method to get high ranking on the Search Engine..

                                         White hat techniques

  • Quality contents
  • Titles and Meta data
  • Keyword research and Effective keyword use
  • Quality inbound links

Note:- Best technique for best seo

Q23. What is Bookmarking Sites ? 

Ans. Bookmarking sites helps you to getting instant traffic on your site by his powerful social media factor.You can easily bookmarks this site on your favorites list and when it requires you can click on this and you will get this.

Q24.Top 6 Bookmarking  sites name ?

Ans. Top Bookmarking Sites.

  1. Twitter
  2. Pinterest
  3. reddit
  4. stumble upon
  5. Digg
  6. Delicious

Q: Define blog, article & press release?
Ans: A blog is referred as an information or discussion published on website or World Wide Web incorporating distinct entries called as posts. Basically, the blog is referred as everything thing where you can include others too. It is more individual in contrast to article and press release. It is also considered as very personal in subject to both style and comprised ideas and information and can be written in the way just like you may talk to your readers. It is also called Web diary or Online Diary.

The articles are concerned with specific topic or event and are highly oriented towards an opinion instead of information. An article is supposed to be more oriented towards showing up opinions, views and idea. Generally, it is written  by a third party or expert of any specific field.

Press Release is related with a specific action or event which can be republished by distinct medium of mass-media including other websites. It should be simple, short and professional. It conveys a clear message or information.

Q26: What are Meta Tags?

Ans: 
HTML meta tags are usually referred as tags of page data which sits between opening and closing head tags of a document’s HTML code. Actually these are hidden keywords who sits in the code. These are invisible to visitors but are visible and readable by Search Engines.

Example: 

<head>
<title>Not considered as Meta Tag, even required anyway</title>
<meta name=”description” content=”Write your description here” />
<meta name=”keywords” content=”Write your keyword here” />
</head>

Q27: Difference between keyword & keyword phrase?

Ans: The keyword term is basically concerned with a one-word term, on the other hand a keyword phrase considered as employment of two or more word-combinations. Therefore, it is very confounded to get high ranking in account of one-word keyword term until the one-word keyword has little online competition. Therefore, this practice is not encouraged to employ. In order to drive more traffic and top ranking in SERP it is recommended to employ keyword phrase.

Q28: Establish a difference between PR & SERP.

Ans: PR is Page Rank which is defined by quality inbound links from other website or web-pages to a web page or website as well as say the importance of that site.

SERP stands for Search Engine Result Page is the placement of the website or web-page which is returned by search engine after a search query or attribute.

Q29: Define Alt tag?

Ans: The alt attribute also called as alt tag are employed in XHTML and HTML documents in context of defining alternative text that is supposed to be rendered when the element can’t be rendered to which it is applied. One great feature of alt tag is that it is readable to ‘screen reader’ which is a software by means of which a blind person can hear this. In addition, it delivers alternative information for an image due to some specific reason a user can’t view it such as in case of slow connection and an error occurred in the src attribute.
For example, the HTML for this image will appear something like this:

<img alt=”you can define alt tag just below the input box of image title while uploading or editing a image.” src=”<http://www.webgranth.com/wp-content/uploads/2012/07/Alt tag.jpg”>

Q30: What do you know about Adsense?

Ans: Adsense is a web program conducted by Google that enables publishers of content websites to cater text, rich media, image, video advertisements automatically which are relevant to content of website and audience. These advertisement are included, maintained and sorted by Google itself and earn money either by per-click or per-impression basis.

Q31: Can you define Adword?

Ans: Adword is referred as the main advertising product of Google which is useful to make appear your ads on Google and its partner websites including Google Search. This Google’s product offer PPC (Pay Per Click) advertising which is a primary module and incorporate a sub module CPC (Cost Per Click) where we bid that rate that will be charged only when the users click your advertisement. One another sub module is CPM (Cost Per Thousand Impression) advertising where advertiser pay for a thousand impression on flat rate to publisher. In addition it also includes website targeted advertising of banner, text and rich-media ads. Moreover, the ad will appear especially to those people who are already looking for such type of product you are offering as well as offer to choose particular sites with geographical area to show your ads.

Q32: What is PPC?

Ans: PPC is the abbreviated form of Pay Per Click and is a advertisement campaign conducted by Google. It is referred as a primary module with two sub module CPC (Cost-per-click) and CPM (Cost per thousand impression) through bidding and flat rate respectively. In CPC the advertiser would be only charged when the user click over their advert.

Q33: What are the aspects in SEO?

Ans: The main aspect in SEO are divided in two class: SEO On-Page and SEO Off-Page.

SEO On-Page includes Meta tag, description, keywords optimization, site structure and analysis, etc.

SEO Off-Page aspect are Keyword Research, unique and quality content, link building through Blog Comments, Blog Posting, Article submission, Press Release, Classified posting, Forum posting.
Q34: What do you know about RSS?

Ans: RSS stands for Really Simple Syndication is useful to frequently publish all updated works including news headlines, blog entries etc. This RSS document also known as web feed, feed or channel that incorporate summarized text including metadata i.e. authorship and publishing dates etc.

However, RSS feeds make the publishers flexible by syndicating the content automatically. There is a standardized file format XML that lets the information to be published once which can be visible to several distinct programs. Also, this make readers more ease to get updates timely by allowing them to subscribe from their favorite sites.

Source Here : http://www.365lessons.in/latest-advanced-seo-interview-questions-and-answers-2016/

About - I’m Saravanan full time blogger and interested in researching about seo. I have started this blog to provide some useful information about, link building, blogging tips, and search engine optimization. It is fully based on technology and seo. You can get all the needed information about seo in my site.

Leave a comment

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.